Hét év börtönt kapott jogerősen egy romániai ’mészároslőrinc’

Vajon a mi emberünk ott náluk hány évet kaphatna?   

puiu popoviciu
/Fotó: http://www.stiripesurse.ro 2017.07.19. A kép nem a cikk részét képezi.

Jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélték szerdán Gabriel Puiu Popoviciu üzletembert, Románia egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjét, akit abban találtak vétkesnek, hogy jogtalanul szerzett meg egy 224 hektárnyi telket.

A telket korábban a bukaresti állategészségügyi és mezőgazdasági egyetem használta, de a felsőoktatási intézmény társulási szerződést kötött az üzletemberrel, és később a tulajdonjogát is eladta neki.
Popoviciu később lakónegyedet épített ott.
Az egyetem mélyen piaci ár alatt értékesítette a köztulajdonban levő telket, ezért a korrupcióellenes ügyészség már 2007-ben vizsgálatot indított.
Az ügyben Cornel Serbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét is elítélték 2 év és hat hónap börtönbüntetésre, miután kiderült, hogy Popoviciu felkérésére Serban nyomást gyakorolt az ügyészre, ne indítson büntetőjogi vizsgálatot.
Mindez két évvel később, 2009-ben derült ki, akkor vették őrizetbe ugyanis az üzletembert.

A legfelsőbb bíróság a szerdai ítéletében Ioan Nicolae Alecut, a mezőgazdasági egyetem volt rektorát is hat év szabadságvesztésre ítélte.
Az illegális telektranzakció nyomán az ügyészség szerint 619 millió lej (41,2 milliárd forint) kár érte az egyetemet.
Popoviciu a kommunizmus idején Ion Dinca első miniszterelnök-helyettes lányát vette feleségül. Közvetlenül rendszerváltozás után kiment az Egyesült Államokba, ahonnan később visszatért hazájába.
Elkezdett üzletelni, az ő nevéhez fűződik több nemzetközi gyorséttermi, bútorkereskedői és szállodai márkanév meghonosítása a román piacon, amelyeket úgynevezett franchise-rendszerben működtetett.
Az üzletember idővel az ország egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjévé nőtte ki magát.

(MTI)

/Forrás: https://kuruc.info/r/4/175736/ 2017.08.02./*B.Kiss-Tóth László

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban