A szlovákok kiléphetnek a NATO-ból, ami precedens lehet más országok számára is

Szövegközi kép 1
Több mint 150 ezer szlovák állampolgár a szükséges 350 ezerből már aláírta a petíciót, amely népszavazást követel az ország NATO-ból való kilépéséről, az orosz Izvestia hírügynökség szerint. A népszavazást várhatóan a következő két évben fogják megtartani.
A petíciót az euroszkeptikus jobboldali "A Mi Szlovákiánk Néppárt" kezdeményezte. A pártot Marian Kotleba, a legnagyobb szlovák régió kormányzója vezeti.
Az újság számos tiltakozó gyűlésről is említést tett Szlovákiában, melyek során az emberek "nem"-et mondtak a külföldi katonai bázisokra és a NATO katonáinak állomásozására szlovák területen.
A tiltakozások és a petíció segíthetnek abban, hogy Szlovákia legyen az első olyan ország, amely elhagyja a NATO-t, amelyhez hivatalosan 2004-ben csatlakozott, a Izvestia szerint.
Anatolij Petrenko orosz politikai elemző dicsérte a Kotleba Párt kezdeményezését, de figyelmeztetett arra, hogy azt még végre is kell hajtani.
"A legfontosabb dolog itt nem egy párt elfogadottságának a minősítése, hanem egy olyan kérdés, amelyet a párt felvetett. Ebben az értelemben azt hiszem a Kotleba pártnak sikerült elkapnia egy hullámot, ahogy a szörfösök mondják. És a legfontosabb számukra az, hogy menjenek előre, és ne 'essenek le', mint az újonc szörfösök," - mondta Petrenko.
Hozzátette, hogy számos olyan tényező van, amelyek megzavarhatják a párt petícióját. Különösen azt nem zárta ki, hogy a Kotleba cselekedeteiben próbálnak majd találni egy úgynevezett "orosz szálat".
"Bizonyára találni fognak majd valamit, hogy azt állíthassák, hogy Oroszország állítólag pénzt ad, hogy szavazzanak Szlovákiában a NATO-ból való kilépésről," - mondta Petrenko.
Slovakia: 'Yankee go home!' Protesters decry NATO military convoy
Véleménye szerint nagyon fontos, hogy a szlovák hatóságok hogyan fognak eljárni, ha a petíció eredményeként összegyűlik a szükséges számú aláírás.
"A jelenlegi szlovák vezetők a döntéshozatal során meg fogják mutatni valódi arcukat, egyfelől azért, mert Szlovákia alkotmánya kötelezi őket arra, hogy a népszavazás eredményétől függően döntsenek, másfelől a szlovákiai döntéseket a NATO és a NATO-t támogató szervezetek erős nyomás alatt tartják," - tette hozzá.
Más szóval, Petrenko szerint most nagyon fontos, hogy a szlovák kormány figyeljen arra, hogy mi történik.
"Végtére is egy történelmi pillanat zajlik. Nem számít, mennyire nagy vagy kicsi Szlovákia, az ország a NATO teljes jogú tagja. És ha egy teljes jogú NATO-tag bejelenti kilépését, és ha sikerül, akkor sok ország számára precedens értékű lesz," - vonta le a következtetést Petrenko.
2017 januárjának végén a NATO főtitkárhelyettese Tacan Ildem elmondta, hogy a szövetség megnyitotta a nyolcadik Európai Haderő Integrációs Egységének székhelyét Szlovákiában, amely megkönnyíti a katonai erősítést egy állítólagos agresszió ellen, amely Kelet-Európát veszi célba.
Ildem elmondta, hogy a központban 21 fős szlovák személyzet fog dolgozni valamint 20 fő Bulgáriából, Észtországból, Magyarországról, Lettországból, Litvániából, Lengyelországból és Romániából.
"Az üzenet egyértelmű: a NATO itt van Szlovákiában, elkötelezettek vagyunk, hogy megvédjük az önök országát és népét minden fenyegetés vagy agresszió ellen," - mondta.
национальным интересам.
/Forrás:  Дмитрий Лару Словакия собирает голоса за выход из НАТО  http://izvestia.ru/news/707840 / 18 мая 2017./
/Cikket fordította: sp  Cikk és videó forrása:  http://magyarmegmaradasert.hu  2017.05.23. Képek forrása: izvestia.ru /*B.Kiss-Tóth 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban