Elhunyt Peter Mansfield Nobel-díjas brit tudós

83 éves korában halt meg Sir Peter Mansfield orvosi Nobel-díjas angol fizikus, az MRI egyik kifejlesztője.
A Nottinghami Egyetem bejelentése szerint Mansfield szerdán halt meg.
“Keveseknek adatik meg, hogy pályafutásukra visszatekintve azt mondhatják, megváltoztatták a világot. Az MRI kifejlesztésével Sir Peter Mansfiled jobbá tette a világunkat” – méltatta a tudóst David Greenaway, a Nottinghami Egyetem alkancellárja.
A mágneses magrezonancia jelenségét 1938-ban írták le. 1970-ben az amerikai Raymond Damadian kimutatta, hogy MRI segítségével a rákos szövetek elkülöníthetők az egészségesektől. Mansfield és amerikai kutatótársa, Paul C. Lauterbur továbbfejlesztette a technikát: Lauterbur fedezte fel, hogy kétdimenziós kép nyerhető a mágneses mezőben előidézett ingadozásokkal, Mansfield pedig azt mutatta ki, hogy az emberi test által a mágneses mező hatására kibocsátott jelzések matematikailag elemezhetők, ezzel lehetővé tette a hasznos képalkotó technika kifejlesztését.
Az MRI-eljárás lehetővé teszi a műtét nélküli pontos képalkotást az ember belső szerveiről, fontos szerepe van a diagnózis felállításában, a gyógyításban és a gyógyulás utáni kontrollvizsgálatokban. Mansfield és Lauterbur 2003-ban kapta meg az orvosi Nobel-díjat a mágneses rezonancia elvét hasznosító tomográfia (MRI) terén tett felfedezéseikért, mert tevékenységükkel áttörést értek el a betegek kezelése és az orvosi kutatás terén.
Mansfieldet 1993-ban ütötte lovaggá II. Erzsébet angol uralkodó.
hirado.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban