Párizsban és Lyonban is szmogriadót rendeltek el hétfőre

Szmogriadót rendeltek el hétfőre az illetékes hatóságok a két legjelentősebb francia városban: Párizsban tilos olyan gépjárművel közlekedni, amelynek a környezetvédelmi osztályt jelölő matricája 5-ös fokozatú vagy amely még nem kapta meg az alig egy hete bevezetett környezetvédelmi megfelelősséget jelölő kódot. Lyonban a páros-páratlan rendszám szerinti közlekedési korlátozás lesz érvényben.     

    A francia fővárosban és agglomerációjában a szélmentes, hideg idő miatt a szálló por koncentrációja már vasárnap meghaladta a határértéket és a levegő minősége várhatóan nem javul a hét elején sem - közölte a légszennyezettséget felügyelő fővárosi szervezet, az Airparif. 
    A városvezetés már pénteken bejelentette, hogy a párizsiak szombattól ingyen parkolhatnak a fővárosban. Az intézkedés célja, hogy minél többen hagyják a parkolóhelyeken a gépkocsijaikat és a tömegközlekedési járműveket vegyék igénybe. 
    Lyonban hétfő reggel 5 órától csak a páratlan rendszámú járművek közlekedhetnek. Miután a múlt héten bevezetett környezetvédelmi osztályt jelölő matricákkal fokozatosan látják el a járműveket, azok a páros rendszámú gépkocsik is közlekedhetnek, amelyek kevésbé szennyezőek, azaz a környezetvédelmi kódjuk 0, 1, 2 vagy 3. A matricával nem rendelkező páros rendszámú járművek viszont nem indulhatnak el Lyonban.


MTI 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban