Küzdelmes éjszakája, borzalmas reggele volt Fa Nándornak


Küzdelmes éjszakája, borzalmas reggele volt Fa Nándornak

Még mindig a nyolcadik helyen hajózik Fa Nándor a Vendée Globe-on, az élen haladók jelentősen lelassultak.
A franciaországi céltól már csak 4400 tengeri mérföldre (8150 kilométerre) lévő francia Armel Le Cléac'h (Banque Populaire VIII) és az őt mintegy 150 mérfölddel követő Alex Thomson (Hugo Boss) a passzátszeles régióban kedvezőbb légmozgásra vár, az elmúlt nap során ugyanis mindketten csupán 170 mérföldet tettek meg, ami a legkevesebb volt a versenyben maradt 18 vitorlásé közül.
Fa Nándor továbbra is a nyolcadik helyen vitorlázik magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryvel. Hajónaplójának friss bejegyzései szerint az előző éjszakája küzdelmes volt, a reggele és a délelőttje viszont még rosszabbul, "borzalmasan" alakult.
"Ha fúj, nagyon, ha nem, akkor semmi, és azzal is rengeteg a vitorlaállítási munka! Forgolódós, kiszámíthatatlan szelek, erős hullámzással! Nagyon munkás, nagyon kemény ez a környék. Nem is értem hogy hívja a magyar ezt csendes óceánnak, az angol, meg békésnek?" – fogalmazott a Horn-fok felé tartó magyar hajós, akinek a hátránya az éllovassal szemben 4070 mérföld.
Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, amelyen a feladat egyedül egy 60 lábas – 18 méter hosszú – hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.
A mostani mezőny – kezdetben 29 hajó – november 6-án rajtolt el Franciaországból.
hvg.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban