Ülősztrájk a fegyvertartás korlátozásáért

Ülősztrájkba kezdett mintegy száz demokrata képviselő szerdán az amerikai képviselőházban, így követelve a fegyvervásárlás és -tartás szigorítását kimondó törvényről szóló mihamarabbi szavazást.
Két demokrata párti képviselő, a georgiai neves polgárjogi aktivista John Lewis és a connecticuti John Larson vezetésével a több mint negyven képviselő bevonult a képviselőház üléstermébe, és kijelentették: a képviselők “elfoglalják” a termet, leülnek, és mindaddig nem moccannak onnan, amíg a republikánusok vezetői nem teszik lehetővé a mielőbbi szavazást a fegyverek vásárlását és viselését szigorító törvényről.
John Lewis demokrata képviselő. EPA/JIM LO SCALZO
John Lewis demokrata képviselő. EPA/JIM LO SCALZO
Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke ugyanis július közepe előtt nem akarja napirendre tűzni a voksolást. A házelnök a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: nem fog olyan szigorítást napirendre tűzni, amely szembemegy az alkotmányos jogokkal, a demokraták akcióját pedig szenzációhajhászatnak nevezte.
A képviselőkhöz idővel még többen csatlakozott, köztük Berni Sanders vermonti szenátor, Hillary Clinton várható demokrata elnökjelölt versenytársa.
Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a demokraták komolyan gondolják az ülősztrájkot, az ülést berekesztették, a republikánusok kivonultak a teremből, a kongresszus eseményeit folyamatosan közvetítő C-SPAN televízió kameráit pedig lekapcsolták. Az ülősztrájkoló demokraták ezt követően mobiltelefonjaikon adtak hírt arról, mi történik a képviselőházban. Többen a terem padlóján foglaltak helyet, mások a padokban várják az akció fejleményeit.
hirado.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban