Nagy pofont kaptak az oroszok PutyintólAz orosz kormány olyat tett, amit lehet, hogy maga is megbán: emelte a vodka minimálárát. Tavaly még éppen ellenkező lépést tettek arra hivatkozva, hogy a magas bolti ár ösztönzi vodka egészségre káros helyettesítőinek illegális vodkakereskedelmét.
Az orosz kormány megemelte az ország nemzeti itala, a vodka árát június 13-ától. Ettől a fekete naptól kezdve fél liter gallér mögé valóért 185 rubel helyett 190 rubelt (810 forint) kell fizetni - idézte a pénzügyminisztérium rendeletét a Moscow Times hírportál.
A kormány 2009-ben szabott először minimálárat a vodkára, amelyek az ezt követő években lépésről lépésre emelt. Ez alól csak az elmúlt év volt kivétel, amikor 220 rubelről egyetlen intézkedéssel az említett 185-re vitték le az árat.
Vlagyimir Putyin akkor azzal indokolta a döntést, hogy a túlságosan magas küszöb utat nyit azok előtt a lelkiismeretlen emberek előtt, akik hamisított alkoholt adnak el a bolti árat sokalló fogyasztóknak. Így a mostani emelést minden bizonnyal az adóbevételek növelésének szándéka vezérli.
Kérdéses azonban lesz-e bármilyen hatása az áremelésnek. Vagyim Drobiz, a Szövetségi és Regionális Alkoholpiaci Kutatóközpont igazgatója szerint nem lesz. A magyarázat egyszerű: az oroszországi bolti forgalomban értékesített vodka nagyja a minimálárnál drágábban kerül a fogyasztókhoz.
Ezért szerinte az ötrubeles emelés tisztán politikai döntés. Sokan még mindig úgy vélik, hogy túlságosan olcsó a vodka, erre reagálhatott a kormány - derült ki a szakértő szavaiból.
napi.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban