Mindenki fél - mit hoz a július?


Most minden a Brexitről szól - jellemezte a jelenlegi piaci hangulatot egy stratéga, miután a piacokon látható jelei kezdtek mutatkozni a jövő héten esedékes brit népszavazásnak. Egy másik kereskedő szerint mindenki fél, a héten túl sok olyan esemény lesz, amelyre figyelni kell.
Az európai részvények hétfőn kéthavi mélységbe estek, az MSCI Asia Pacific Index két hónapja nem látott mértékben gyengült, az amerikai határidős tőzsdeindexek szintén lejjebb kerültek, a jen a dollárral szemben kéthavi, az euróval szemben pedig hároméves csúcsra erősödött a Brexittel kapcsolatos félelem miatt - írja a MarketWatch

A portál szerint befektetők menedéket kerestek a japán devizában, ugyanis egyre nagyobb bizonytalanság rajzolódik ki a június 23-i brit függetlenségi népszavazás miatt, miután a távozásra és maradásra szavazók két tábora eddig nem látott közelségbe került egymástól.
Mindenfélét mutatnak
Az ORB/Independent közvélemény-kutatása szerint 10 ponttal vezettek a kilépéspártiak, a hétvégi felmérések alapján az Obrservernek az Opinium által készített online elemzés 44:42 arányt mutatott a maradók javára, a YouGov vasárnapi felmérése szerint viszont a megkérdezettek 43 százaléka a Brexit mellett állt, míg 42 százaléka a maradók táborát erősítette.
Minden a Brexitről szól, a spekulánsok  közül egyre többen a dollár és a jen erősödésére, illetve a font és az euró esésére fogadnak - kommentálta a piaci hangulatot a Bloombergnek Richard Falkenhall a SEB AB stratégája.
Nő a kockázatéhség
A Stoxx Europe 600 páneurópai index hétfő délelőtt 1,6 százalékos mínuszban járt, minden szektor esett. A prímet a technológiai és a pénzügyi papírok vitték. Az MSCI Asia Pacific Index 2,1 százalékot esett, miután a hongkongi, a szöuli, a sanghaji és a tokiói mutató is gyengült, utóbbi kettő a régióban a legnagyobb mértékben, több mint három százalékkal.  A jen 0,9 százalékkal, 1,4129 dollárra erősödött, az euróval szemben pedig 0,7979 fontig gyengült.
A MarketWatch szerint befektetők egyre inkább az állampapírokban keresik a menedéket, ezért az árfolyamuk nőtt, a hozamuk pedig beesett. A 10 éves német Bundok hozama több mint 17 százalékot esett. A csökkenő hozamok viszont erősítették a bankszektor profitabilitását érintő aggodalmakat is. Ennek volt betudható, hogy a pénzügyi szektor részvényei lejtőre kerültek.
Fontesésre játszanak
A Bloomberg szerint a hedge fundok és más nagy spekuláns kereskedők megduplázták a nettó short pozícióikat a fonttal szemben, ami 2013 júniusa óta nem látott mértéket öltött. Eközben egyre inkább a jen erősödésére is játszanak, ebben keresve menedéket a június 23-i referendum előtt.
A font ebben az évben már több, mint 4 százalékot esett a kilépés kockázata miatt. A dollárral szemben hétéves mélypontra, 1,3836 dollár/fontra gyengült még februárban, amikor David Cameron miniszterelnök bejelentette a szavazás időpontját.
Azóta gyakran elég széles sávban mozgott a brit deviza árfolyama, amikor a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy bármelyik oldal felülkerekedhet a referendumon. A kéthetes volatilitást mérő mutató hétfőn rekord magasságba lendült - írja a Bloomberg.
Hullámvasút jöhet
A népszavazás eredményétől függetlenül június 24-én várhatóan további nagy kilengések várhatóak a font árfolyamában. Az angol valuta vagy több mint 30 éves mélypontjára eshet, vagy éves csúcsára rallyzhat - vélik a Bloomberg által megkérdezett elemzők. Legtöbbjük szerint abban az esetben, ha a britek a kilépésre szavaznak, akkor 1,35 dollár alá gyengülhet a font, míg a medián becslés szerint az EU-ban maradás győzelme esetén 1,50 dollárig ugorhat az árfolyam.
Van még más is
A Brexit mellett "természetesen" van még más is, például amerikai, japán, svájci és brit kamatdöntő ülés. Ezek szintén élezik a hangulatot a befektetők körében. Mindenki fél - vélekedett Ryuta Otsuka, a Tokyo Securities Co. stratégája, aki szerint túl sok olyan esemény jön, amely komolyan befolyásolhatja a piaci hangulatot.
A kereskedők véleménye megoszlik arról, mit lép a Fed e heti kamatdöntő ülésén. Abban úgy tűnik egyetértés van, hogy az amerikai központi bank nem változtat az alapkamaton szerdán, de az ezt követő közleményt ízekre fogják szedni a befektetők a következő kamatemelésre utaló jelzések miatt.
A legtöbb elemző a japán jegybanktól azt várja, hogy rekordméretű ösztönzőcsomagját a korábban várt június 16. helyett inkább júliusi ülésen bővíti.
A brit jegybank is kamatdöntő ülést tart június 16-án. Elemzők szerint a Bank of England (BoE) sem fog változtatni az alapkamaton és eszközvásárlási programján sem.
Brexit forgatókönyv
Kilépés esetén a Bloomberg által megkérdezett 33 közgazdász 85 százaléka szerint a BoE-nek további gazdaságösztönzést kellene bevetnie, háromnegyedük szerint hitelkönnyítést kellene alkalmaznia, míg 68 százalékuk szerint mennyiségi lazításra lenne szükség; 61 százalékuk úgy véli, hogy még a kamatvágás is szóba jöhet. A piaci volatilitás mellett a jegybanknak politikai instabilitással is meg kellene küzdenie
Idegesség Svájcban is
Svájcban is 16-án lesz kamatdöntő ülés, elemzők itt sem várnak változtatást (a brit népszavazást megelőző héten), de a Brexit veszély hatása miatt a svájci jegybank sincs igazán kényelmes helyzetben. Így a kamatdöntő ülés után Svájcban is a jegybank kormányzójának sajtótájékoztatója kerülhet a középpontba. Az SNB elnöke, Thomas Jordan már áprilisban is figyelmeztetett, hogy a britek kilépése "óriási stresszt" okozhat Európában.
A frank garantáltan erősödne, amelyet a Bloombergnek nyilatkozó elemzők többsége szerint még agresszívebb intervenciókkal próbálna majd megakadályozni a jegybank. Néhányuk még a betéti ráta további vágását sem tartotta kizártnak a jelenlegi mínusz 0,75 százalékról. Erre akkor kerülhet sor, ha a frank 1,00-1,05 frank közötti euróárfolyamig erősödne, és tartósan ezen a szinten ragadna. A Bloomberg megjegyzi, hogy az alpesi deviza a múlt héten - április óta először - átlépte az 1,09 frank/eurós szintet.
napi.hu


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban