Hiába a rengeteg tiltakozás, idén is megrendezik a felháborító kínai fesztivált

Idén is felcsaptak az indulatok Kínában a jülini kutyahúsfesztivál miatt. Úgy tűnik, semmit sem ér az országos és a nemzetközi tiltakozás, a dél-kínai városban idén is várhatóan tízezer kutyát ölnek meg. Kedden kezdődött a fesztivál, éttermek, sátrak tucatjaiban kínálják a kutyahúst.
A Guangszi-Csuan autonóm területen található Jülinbe a „rajongók” mellett idén is sok állatvédő érkezett Kína különböző részeiből, és jobb megoldás híján felvásárolnak az eladásra kínált állatokból annyit, ahányat csak tudnak, illetve amennyit el tudnak helyezni gazdáknál.
A jogvédők kutyamentő akciói természetesen árfelhajtó hatásúak, ezért sem látják őket szívesen.
A helyszíni beszámolók szerint sokukat idén is körbeállták, és hangosan, fenyegetően bírálták amiatt, hogy elrontják a fesztivál hangulatát.
Global Times című angol nyelvű napilap szerdán arról számolt be, hogy az aktivistákat még a rendőrök sem hagyták nyugton, arra hivatkozva, hogy a felvásárlások propagandacélokat szolgálnak.
A demonstrálók arra is felhívják a figyelmet, hogy a szezonális kereslet miatt sok kisállatot elloptak, házaknál, utcákon illegálisan befogtak és továbbadtak. Sérelmezik, hogy az állatokat siralmas körülmények között tartják fogva.
A jülini embereket azonban az aktivistáknak sem a transzparensekkel, sem a személyes agitációval nem sikerült meggyőzniük arról, hogy "a kutya az ember barátja, a barátunkat pedig nem esszük meg". A jüliniek továbbra is hisznek abban, hogy a kutyahús hűsíti a szervezetet, elősegíti az anyagcserét. Hangoztatják, hogy szabad akaratuk nem korlátozható: azt esznek, amit akarnak. Sokan a közösségi médiában is visszavágtak: kettős mércével vádolták meg kritikusaikat, mondván, a csirke, sertés és marha fogyasztása is állatok leölésével jár.
A helyi kormányzat évek óta mossa kezeit, és azt állítja, hogy semmi köze a rendezvényhez, az egy lakossági kezdeményezés, amelyhez nem szükséges hatósági engedély. A tisztségviselőket mindenesetre eltiltották a fesztiválon való részvételtől, a helyszínt rendőrökkel biztosíttatják, és állítólag közegészségügyi ellenőrzéseket is végeznek.
Az állatvédők újra és újra kezdeményezik, hogy végre szülessen Kínában állatvédelmi törvény, a hatóságok lépjenek fel hatékonyan a kutyákra szakosodott tolvajok ellen.
hvg.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban