Amerikai érdekeltségekre mérhet csapást Észak-Korea?

Észak-Korea képessé vált az Egyesült Államok csendes-óceáni érdekeltségeit megtámadni - jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön a legutóbbi rakétakísérletek után.
A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az észak-koreai vezető sikeresnek minősítette a Hvanszong-10 típusú, közepes és hosszú hatótávolságú föld-föld ballisztikus rakéta kilövését, amelyet személyesen felügyelt. A KCNA közlése szerint a rakéta 400 kilométert tett meg, és elérte az 1413.6 kilométeres magasságot.
Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt első titkára. MTI/EPA/KCNA
Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt első titkára. MTI/EPA/KCNA
Phenjan szerda reggel hajtott végre két, egymást követő rakétakilövést Vonszan város közelében. Dél-Korea és az Egyesült Államok szerint mindkét fegyver Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, az első tesztkilövése sikertelen volt.
A második rakéta mintegy 400 kilométert repült, ami előrelépést jelez az észak-koreai rakétatechnológiában több sikertelen kísérlet után, ugyanakkor sem Szöul, sem Washington nem nevezte sikeresnek a kísérletet. Phenjan vélhetően a második rakétáról állítja azt, hogy Hvanszong-10 típusú volt.
Ash Carter amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint szerdán közölte: nem tudja, hogy a második kilövés sikeres volt-e, de a rakéta messzebbre repült, mint a korábbiak, ezért fokozni kell az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán védelmét.
Washington és Szöul egy jó ideje tárgyal a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, amerikai THAAD mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer telepítéséről a Koreai-félszigeten.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda este rendkívüli ülést tartott a rakétakísérletek miatt az Egyesült Államok és Japán kezdeményezése nyomán. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet felszólított arra, hogy Phenjan tettét “gyorsan és egységesen” ítélje el a tanács.
John Schilling, repülési szakértő, egyben a 38North nevű Észak-Korea-figyelő honlap külső munkatársa, úgy vélekedett: Phenjan valószínűleg a rakéta meghajtó rendszerének teljesítményét akarta megmutatni, anélkül, hogy túl közel kerüljön Japánhoz.
hirado.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban