Hát, ez is eljött: 60 ezer embert cseréltek le robotokra egy vállalatnál


Nem a (közel)jövő rémmeséje az elgépiesedés, az embereket már (tíz)ezrével cserélik le gépekre. És ez még csak a kezdet.Hát, ez is eljött: 60 ezer embert cseréltek le robotokra egy vállalatnál

A kínai Foxconn összeszerelő üzemeiben történik majdnem minden olyan, ami aztán a zsebünkben landol. A vállalat gyártja az Apple-nek az iPhone-okat és a Samsung Galaxy telefonjait is, de a Sony PlayStation 4 konzolját is ők készítik el – hogy csak a legfelkapottabb kütyüket említsük. Van tehát mit csinálniuk, óriási kapacitással működnek: az 1,2 millió ember foglalkoztató vállalatnak van olyan gyára, ahol 110 ezer ember dolgozik. Illetve csak dolgozott: a South China Morning Post beszámolója szerint az üzem munkásainak száma 50 ezerre csökkent, miután 60 ezer ember helyére robotokat állítottak be.
A Foxconn bejelentését idéző BBC szerint a robotika a fokozottan monoton, repetitív feladatoknál veszi át az emberek helyét.
Egyre több iparágban jutnak egyre nagyobb szerephez a robotok, de más-más szegmensekre más-más hatással lesznek. Sőt, konkrét munkakörtől is függ, hogy a gépek kit tudnak majd kiváltani. Az Oxfordi Egyetem és a Deloitte üzleti tanácsadó cég egy közös kutatásban arra jutott, hogy a jelenleg meglévő munkahelyek 35 százalékát veszélyezteti komolyan az elgépesedés a következő 20 évben. Hogy a kutatók szerint mennyire veszélyeztetett az ön munkája, az gyorsan kideríthető: csak írja be ide, mit dolgozik, és kiderül, milyen eséllyel veszti el az állását a gépek miatt.
HVG.HU

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban