Terrorizmus és migráció - ezek voltak a fő témák a Globsecen


Az Európát megcélzó terrorizmus, illetve az arra adható válaszok, a kontinensre irányuló migráció és más aktuális biztonsági kihívások voltak napirenden pénteken Pozsonyban Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán, a Globsecen.
A már tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő konferenciát  - amelynek keretében többtucat két és többoldalú találkozót és panelbeszélgetést taratnak -Miroslav Lajcák szlovák és Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, illetve a fórumot szervező Szlovák Atlanti Bizottság (SAC) vezetői nyitották meg.

Miroslav Lajcák megnyitó beszédében az Európát érintő aktuális biztonságpolitikai kihívásokra célozva a jelenlegi helyzet összetettségére mutatott rá. "Három éve mondom, hogy a helyzet ma rosszabb, mint egy éve, több a problémánk, mint a megoldásunk" - mondta a szlovák diplomácia vezetője, hozzátéve: bízik benne, hogy a fórumon új megoldások is születnek majd a felgyülemlett problémákra.


Pozsony, 2016. április 15. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3) és Fallah Musztafa Bakír, a Kurdisztáni Autonóm Régió minisztere, a külügyi hivatal vezetője (j2) tárgyal a GLOBSEC kül- és biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban 2016. április 15-én. MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt


A fórumon Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Simicskó István honvédelmi miniszter képviseli. Pénteken a magyar diplomácia vezetője hét bilaterális találkozón vett részt, ezeken az illegális bevándorlás és az energiabiztonság megteremtésének problémaköre mellet a NATO közelgő, varsói csúcstalálkozója került terítékre.

Szijjártó Péter az illegális bevándorlással és az aktuális biztonsági kihívásokkal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: Európát a második világháború óta nem érték olyan súlyos biztonsági kihívások mint most, és ezekre egységes és határozott választ kell adni. Hozzátette: világosan látszik, hogy az Európai Unió (EU) kudarcot vallott a bevándorlási válság kezelésére adott válaszaival, mivel azt a kvóták gondolatára alapozták. Ez pedig abszolút mértékben kudarcba fulladt, amivel ma már mindenki tisztában van.

"Úgy tűnik az Európai Bizottság az egyetlen,  amely még fenn akarja tartani ezt a gondolatot, az új elképzelésük is egy kvótagondolatra alapoz. Mi ezt visszautasítjuk, mert a kvóta a józan ésszel teljesen szembemenő javaslat" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette: nem kvótákról, hanem a külső határok megvédéséről kell gondolkozni, mivel a kvótákkal csak súlyosbítani, nem pedig megoldani lehet a válságot. Ezt pedig a visegrádi négyeknek a józan ész politikáját folytatva egész Európa számára világossá kell tenniük.
MTI

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban