Lengyel külügyér: Oroszország veszélyesebb, mint az Iszlám Állam


Oroszország az Iszlám Államnál nagyobb fenyegetést jelent Európa számára, mivel az oroszok tevékenysége "alkalmas országok lerombolására" - vélekedett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter pénteken Pozsonyban, az idei Globsecen, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán.
"Vannak olyan fenyegetések is, amelyek létükben nem fenyegetnek minket (Európát), ilyen például a terrorizmus vagy a tömeges migráció hullámai" - mondta, hozzáfűzve: bár nagyon súlyos fenyegetést jelent, az Iszlám Állam is ezek közé tartozik.

A politikus - akinek beszédét a PAP lengyel hírügynökség is ismertette - ismét reményét fejezte ki, hogy a NATO júliusi varsói csúcstalálkozója megerősíti majd a különböző tagállamok haderőinek jelenlétét a szövetség keleti szárnyán. "Amit várunk, az a jelenlét... Ez jelképe lehet a keleti szárny megvédésére irányuló elkötelezettségnek. A léptékről vitatkozhatunk" - mondta Waszczykowski.

Lengyelországban riadalmat keltett az Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-ben végrehajtott orosz annektálása, majd Oroszország támogatása a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatistáknak, ezért máig Moszkva egyik legkeményebb bírálója. Oroszország ugyanakkor azt állítja, hogy jelentős NATO-erőknek a határai közelébe telepítése sérti a NATO-orosz együttműködés 1997-ben aláírt alapító dokumentumát.
MTI

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban