Óriási kijevi ötlet!

A svéd Dagens Nyheter hírportálon bukkant fel a híre a kijevi udvar találékonyságának eddigi legszebb példájára. Már ami a pénzcsinálási ötleteket jellemzi.
Eladó az ukrán föld! Nem úgy persze mint Magyarországon! AZT MÉG NYALÓKAKIRÁLYÉK SEM MERIK MEGTENNI AMIT DÖBRÖGIÉK!
Kijevben új módszerre leltek. CSAK A TERMŐRÉTEGET adják el! Európa legkiválóbb feketeföld készletének kiárusításával, a poltavai búzamezők termőrétegének eladásával akarnak szert tenni némi eurora. Mégpedig tonnánként ötre.
A próbaszállítmány hamarosan útnak is indul Svédországba, az ottani vásárlóhoz. A talaj fölső 50 centiméterét legyalulják, és eladják. Ha a próbaszállítmány-száz tonna-elnyeri a vevő tetszését, beindulhat a nagybani értékesítés. Fölső határa a kitermelésnek állítólag nincs, és csak Poltavából akár tízmilliárd tonnányi feketeföldet is tudnának Svédországnak eladni! A vételi ajánlatnak sincs fölső határa!
Ez ám a lelemény! Csak fohászkodhatunk, hogy Döbrögiéknek a fülébe ne jusson az ötlet.
/Forrás: http://www.balrad.com/2016/03/28/oorriaassi-kijevi-otlet/
*
A Bal-Rad oldalára, (a fenti cikkután) az alábbi megjegyzést akartam beírni, de nem sikerült, mert hiába írtam be valós e-mail címet, mindig azt a hibaüzenetet kaptam, hogy:  HIBA: valódi e-mail címet kell megadni.
'Nem egészen újmódi a Nyalókakirály termőréteg-eladási ötlete. 
Orbán apucikája most már nem csak a kőbányáiból adja el a követ az államilag finanszírozott autópályaépítésekhez, hanem a Zala megyei Hahót községnél elterülő, mintegy 200 hektáros, (állítólag védett!)  lápos terület felszínét is bányássza és tőzegként értékesíti. A tőzeg talajjavításra is alkalmas. Igaz, arról nem szól a fáma, hogy külföldi országokba is értékesítenék a tőzeget. Azt már csak halkan kérdezem, hogy véletlenül nem Orbán király súghatta meg az ötletet a Nyalókakirállyal történt parolázásai közben?'

*
Orbán Győző családja tulajdonában lévő Gánt-Kő és Tőzeg Kft 2014-ig a legalább 2-3 millió m3 tőzeget termelhetett ki a Hahót melletti Szévíz-völgyi lápból.
Na, akkor most okoskodjunk! Ha a 200 hektáros lápterületet vesszük alapul, amely 2 millió m2 (1 Ha = 10 ezer m2)  és nincs a felszínen fa, bokor, út, folyó, tó, épület, stb. tehát bányászásra mind alkalmas felszíni terület, akkor a 2-3 millió m3 tőzeg kitermeléséhez (1m2 x 1m magasság= 1 m3),  hogy a 2-3 millió m3 meglegyen, legalább 1-1,5 m mélységig kell nekik bányászniuk. Az igaz, hogy a karolás (kimarkolás) utáni talajszerkezet-lazulást, tágulást nem számítottam bele,  de vegyük figyelembe, hogy nagyrészt iszapos, lápos anyag lett kibányászva, a kibányászott lápból pedig a termőréteg zöldnövényzetét is el kellett távolítani és a kibányászott talajból elpárolgó víz is csökkenthette a mennyiséget.
A fenti cikk szerint az ukrajnai poltavai búzamezőkről csak 50 cm mélységben szedik le a termőréteget.

Kép forrása:
http://alfahir.hu/újabb_fideszes_mutyi_orbán_apja_védett_lápon_bányászhat-20110714
*B.Kisss-Tóth László 2016.03.29.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban