Egy teheráni börtönben lehet a BBC egykori tudósítója

Az iráni hatóságok által a héten őrizetbe vett volt BBC-tudósító a teheráni Evin börtönben van - közölte szombaton a Reuters hírügynökséggel a 34 éves Bahman Daroshafaei egyik barátja.

Daroshafaei fordító, a brit közszolgálati médium perzsa nyelvű műsorszolgáltatásának egyik tudósítója volt. Teheráni otthonában vette őrizetbe szerdán hat civil ruhás tisztségviselő. Elkobozták a számítógépét és a mobiltelefonját - mondta a meg nem nevezett barát, aki közvetlen kapcsolatban áll Darodhafaei családjával. A családtagok elmentek a börtönbe, és tudtak beszélni valakivel, aki megerősítette, hogy rokonukat ott tartják fogva, de hozzátette, hogy legalább egy hétig nem fognak tudni kapcsolatba lépni vele. A családtagok nem tudták meg, hogy hozzátartozójukat milyen váddal vették őrizetbe.

Mohammad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön Londonban úgy nyilatkozott, hogy nem tud az ügyről.


Egyes iráni ellenzéki aktivisták azt mondják: elképzelhető, hogy Daroshafaei őrizetbe vételét olyan konzervatív teheráni körök szervezték meg, amelyek akadályozni akarják Irán és a Nyugat viszonyának javulását, és a lépést akkorra időzítették, amikor az iráni külügyminiszter 12 évi kihagyás után Nagy-Britanniába látogatott.
Bahman Daroshafaei közel két éve távozott a londoni székhelyű BBC-től, és visszatért Iránba, hogy közel lehessen acsaládjához. Azóta politikai témájú könyveket fordított.
(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban