Szociális katasztrófa fenyegeti Kárpátalja lakosságát?


Szociális katasztrófa fenyeget Kárpátalján
Olyan mértékű az árak és a közüzemi díjak emelkedése, a fizetőeszköz romlása – az amúgy is alacsony fizetések mellett –, hogy ez akár szociális katasztrófahelyzet kialakulásával is járhat, szólnak a kárpátaljai magyar tudósítások. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gyorssegélyt küld és gyűjtést szervez, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár további segítséget ígér.
A háború sújtotta Ukrajna magyarok lakta vidékén a mindennapi megélhetés is egyre nagyobb gondot okoz. Ma már az átlagnyugdíj értéke nem éri el a 9 ezer forintot, a minimálbér alig több mint 10 ezer forintot ér, miközben az élelmiszerárak napról napra emelkednek. „Ma reggel egy euró már 36,7 hrivnyát ért. Ez azt jelenti, hogy pl. az apósom havi 1000 hrivnyás nyugdíja 27 euró, a 115 hrivnyás forintárfolyammal számolva havi 8690 forint. A minibálbér (1218 hr) most 33 euró. Tehát egy nyugdíjasnak kevesebb mint napi 1 Euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi 1 euróból kellene megélni” – írta Popovicsné Palojtay Márta, Popovics Béla történész felesége sokat idézett, napok óta az online térben keringő l
levelében.
/Forrás:  MTI -  http://valasz.hu/ 2015.03.03/*B.K-T.L.
*
Legfeljebb tízezer forintot ér az
átlagnyugdíj Kárpátalján
by Admin 

A Kossuh Rádió reggeli rádióriportjából kiderült, hogy bár Kárpátalján nem dúl háború, a hétköznapok olyannyira nehezek, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget.
Az ukrán válság a fizetések értékét a harmadára csökkentette, áru ugyan van az üzletekben, de mindennek az ára az egekbe szökött. Sokan üres szatyrokkal jönnek ki a boltokból, mert az 1000 hrivnyás (kb. 10 ezer forintos) nyugdíjból a 19-22 hrivnyás lisztet, cukrot már nem bírják megfizetni.
Idősek és fiatalok egyaránt elmondták, hogy bár háború nem sújtja a területet, a megélhetés egyre nehezebb. Sokan a tél ellenére sem kapcsolják be a gázt, azzal is spórolnak, szinte alig használják az autókat, mert a benzin ára is folyamatosan emelkedik. A fizetések napról-napra kevesebbet érnek, a válság kezdete óta a harmadára csökkent a bérek vásárlóértéke - derül ki a riportból.
Az időseknek az 1000 hrivnya körüli nyugdíjukból éppen a gyógyszerre és a számlák befizetésére telik, ha nem kapnának családi segítséget, szó szerint éhen halnának.
Az ukrán szabályok szerint az ételszállítás ugyanakkor komoly szabályokhoz kötött, így a segélyszervezetek arra kérik a segíteni vágyókat, hogy inkább célzott pénzadománnyal tegyék azt, így a segítő szervezetek már jól megszervezett/ elfogadott módon juttatnak ki élelmet és más adományt.
(Válasz)
/Forrás: Admin |  http://wp.me/p3enPJ-7UD 2015/03/03/*B.K-T.L.
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban