Magyar Békekör: ágyútölteléknek használják a kárpátaljai magyarokat

A Magyar Békekör elítéli, hogy a kijevi kormány ágyútölteléknek használja fel a kárpátaljai magyarokat Kelet-Ukrajna orosz lakossága ellen, és arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy maga is vegye védelmébe a Kárpátalján élő magyarok életét – jelentette a Magyar Szociális Fórum kedden.
    A Békekör arra a katonai mozgósításra reagált, amely kedden vette kezdetét Ukrajnában, és amelynek keretében 3 ezer kárpátaljai hadkötelest is a kelet-ukrajnai frontra küldenek, három hullámban. Emlékeztetnek arra, hogy már eddig is több kárpátaljai magyart hoztak haza koporsóban a kelet-ukrajnai frontról.
    A 16 civil szervezetet tömörítő Békekör tiltakozik az Ukrajnát alkotó népek egymásra uszítása ellen, és megengedhetetlennek tartja, hogy a kijevi kormány megosztó politikával próbálja konszolidálni hatalmát, és hadba küldi egymás ellen az Ukrajnát alkotó népek, nemzetiségek, nemzeti kisebbségek katonáit.
   A Békekör álláspontja szerint igazságot és békét csak az Ukrajnát alkotó népek és nemzetiségek egyenjogúságának szavatolásával lehet teremteni. Föderatív államot kell létrehozni az ukrán felek között kötött 2014. február 21-i megállapodásból kiindulva. A föderatív alkotmánynak széles autonóm jogokat kell biztosítania az Ukrajnát alkotó népeknek, nemzetiségeknek, nemzeti kisebbségeknek, egészen a kiválásig, azaz az önrendelkezési jog elismeréséig bezárólag.
   „Magyarország az európai békéért Merkellel és Putyinnal” címmel vasárnap megtartott tanácskozásán a Békekör visszautasította azt a kijevi tervet is, hogy megvonják a kettős állampolgárságot a kárpátaljai magyaroktól.
   „Kiállunk minden más olyan nép és nemzeti kisebbség mellett, amelynek jogait, a magyarokéhoz hasonlóan korlátozni akarja a kijevi kormány, az egységes nemzetállamiság és az erőszakos asszimilációs politika szellemében” – áll a konferencián hozott állásfoglalásban.
    A Magyar Békekör arra is felhívta a kormány és a közvélemény figyelmét, hogy az ukrán polgárháború politikai rendezésének elmaradása, és az Oroszországgal szembeni katonai konfrontáció élezése vészhelyzetbe sodorhatja Magyarország biztonságát minden tekintetben.+++


Kiadta: MSZF SZK

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban