*Romániai életkép: "A cigány is ember... de csak akkor, ha mint ember viselkedik"...

Lakossági fórum a Székelyudvarhelyt rettegésben tartó Gábor család ügyében
 

Forrás: uh.ro
Kinyírjuk a papot, a kántort, Gálfi Árpit és mindenkit, aki ellenünk van! – idézték a Gábor családot a keddi lakossági fórumon.

Kedden hat óra után pár perccel pótszékeket kellett hozni, annyian voltak a bethlenfalvi kultúrotthonban, ahol Gálfi Árpád, a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselője, egyben a Bethlenfalváért Kulturális Alapítvány elnöke tartott lakossági fórumot. Meghívottként jelen volt Benedek Árpád Csaba alpolgármester, Jére Ferenc, a rendőrség parancsnokhelyettese, illetve a helyi rendőrség vezetője, László Szabolcs.

A közösség a békéjét keresi

A találkozó témája a Termés utcában lakó Gábor Dénes és családja, annak tűrhetetlenné vált magatartása és az ebből kialakult helyzet hatékony megoldása volt. A család ellen több rendbeli lopás, testi sértés és fenyegetés gyanújával nyomoz a rendőrség.

Gáborék valamikor Szombatfalván laktak, ahol hasonló életmódot folytattak, de az ottani közösség kilökte magából a családot, így kénytelenek voltak Recsenyédre költözni. 2010 októberében azonban a falu lakói megelégelték a lopásokat és a terrort, rájuk támadtak, és felgyújtottak a házukat. Az uh.ro akkori tudósítását itt olvashatják. 

Ezután Udvarhelyre, a Termés utcába költöztek, azóta keserítik meg a bethlenfalviak életét. A mostani felháborodást, illetve a közösség összefogását az váltotta ki, hogy Gáborék két hete a szomszédjukban lakó szintén roma Demeter családra támadtak, miután azok nem voltak hajlandóak tovább ingyen áramot adni nekik. Demeter Ernőt súlyosan bántalmazták, a férfinak az orra és több oldalbordája eltörött, hét napos kórházi kezelésre szorult.

Sok a feljelentés, de sokat visszavontak

Elérheti a százat is azoknak a száma, akiket valamilyen formában terrorizált vagy meglopott a Gábor család, csak sokan nem merik felvállalni – mondta a lakossági fórumon Gálfi Árpád.

Sok feljelentést tettek már a lakók, de rendszerint azokat vissza is vonták. Gálfi szerint az emberek meg voltak fenyegetve és úgy érezték, hogy egyedül maradtak, ezért vonták vissza a feljelentéseket.

Jelenleg 13 érvényes feljelentés van a Gábor család ellen, köztük a Gálfié is. Az MPP-s képviselő „hazai pályán", magabiztosan vonta kérdőre a polgármesteri hivatalt, Bunta Leventét, a rendőrséget, és az ügy megoldására létrejött bizottságot is.

„Úgy látszik, hogy valakinek meg kell halni, hogy valami történjen az ügyben" – hangoztatta a tanácsos. Bevezető beszédét a jelenlévők tapsviharral jutalmazták.

Nem örvendett ekkora népszerűségnek Benedek Árpád Csaba alpolgármester, aki a békés, higgadt megbeszélésben látta megoldást. „Nem tudok változtatni, azon ami volt"- mondta, amivel arra utalt, hogy 1999-ben a Termés utcai lakók megkérdőjelezhető módon személyazonossági igazolványhoz jutottak, ugyanis a Termés utcában két olyan ház van, aminek érvényes építkezési engedélye van.

Ez azért fontos, mert a helyiek abban látták a megoldást, hogy az építkezési engedély hiányára hivatkozva lebontatják a Gábor család illegálisan épített házát. Erre a család azzal védekezett, ha az övéket bontják, akkor a többiét is kell, hisz azoknak sincs érvényes engedélyük.

Benedek elmondta, hogy a város főépítésze három ügyészségi feljelentést tett illegális építkezés miatt, az egyik eset a Gábor családé.

A jelenlévők azt is nehezményezték, hogy Gáborék komoly adósságot halmozta fel a város fele, mégsem történik semmi.

Jelenleg 6 000 lej tartozásuk van, aminek elindult a behajtása – nyugtatta Benedek az egyre indulatosabb tömeget. Majd, hogy tovább enyhítse az háborgó hangulatot, azt javasolta, hogy ne csak egyoldalúan nézzék a helyzetet, mert mindenki hibázik, és minden a nézőponton múlik. Majd azzal példálózott, hogy, ha rács mögött vagyunk, akkor nem biztos, hogy mi vagyunk egy szobába zárva, hanem lehet, hogy a világ került rácsok mögé.

A Gábor családra utalva, megjegyezte, hogy „biztos, hogy ők is hibáztak". Erre már nem kiabáltak be semmit a jelenlévők, hanem kinevették az alpolgármestert. Végül néhány „örök igazsággal" zárta beszédét: ezt a problémát csak a közösséggel és a hatóságokkal közösen, higgadtan, párbeszéddel lehet megoldani. A taps elmaradt.

Lopnak, fenyegetnek, verekednek

Ezután a panaszosok sorra kérték a mikrofont, hogy civilizált társadalmi életet élő ember fülének egyre meredekebb történeteket meséljenek a Gábor család garázdálkodásairól.

Volt, aki arra panaszkodott, hogy nem meri a gyerekeit óvodába és iskolába járatni, mert már többször megverték őket, és rendszeresen fenyegetik.

Egy másik bethlenfalvinak az autóját rongálták meg, és hiába tett feljelentést a rendőrségen, ott azt mondták, hogy nincs mit tenni, mert nem lehet behajtani a büntetést. De akadt olyan is, akire rátámadtak, feljelentette, s miután a rendőrségről hazament, két óra múlva megjelentek a házánál.

Másnak be is mentek a házába, és ellopták az arany ékszereit, amíg a hátsó udvaron dolgozott.

Felszólalt Hadnagy Dénes kántor is, akinek elmondása szerint egy alkalommal a szekérrel úgy álltak meg az autója mellett, hogy nem tudott kiszállni, majd kérdőre vonták, hogy miért bujtogatják Gálfival ellenük az embereket. A beszélgetés végül súlyos fenyegetőzésbe torkolt, ahol azt mondták a kántornak, hogy nekik a börtön az semmi, és az emberélet csak egy késdöfés.

„Kinyírjuk a papot, a kántort, Gálfi Árpit és mindenkit, aki ellenünk van!" – idézte fel a súlyos szavakat Hadnagy. Gálfi szerint most ő és a családja van a célkeresztben, rendszeresen megfenyegetik őket, mert a közösség nevében fellépett ellenük.

A megbeszélésen a Gábor család részéről Gábor Eszter szólalt fel. Mint mondta, ő azt nem érti, hogy Gálfi miért indított ellenük hadjáratot, miért akarja négy éve elűzni őket. Az asszony felszólalása elején értetlenkedett a vádakkal szemben, később agresszíven próbálta bírálni a közösséget, aminek a vége az lett, hogy csendre 
intették.

Információt szivárogtat a rendőrség?

Jére Ferenc parancsnokhelyettes is szóhoz jutott, aki az ilyenkor szokásos hivatalos beszéddel próbált választ adni a jelenlévőknek. A rendőrség tehetetlen, ha nincs feljelentés – mondta –, majd felszólította az érintetteket, hogy akinek valamilyen sérelme van, az tegye meg a feljelentést, és garantálja, hogy minden esetet kivizsgálnak.

Néhány konkrét esetet jeleztek is az összegyűltek, amire Jére annyit mondott, hogy ezekről nem tud, de vár minden érintettet reggel kilenckor a rendőrségen.

Többen hangot adtak annak is, hogy a rendőrség informálja a Gábor családot, ezért tudnak mindig kibújni a törvény alól és mindig, mindenhonnan idejében eltűnni. Jére határozottan tagadta, hogy a rendőrség információkat adna ki, ezért meglepetésként érte Gálfi későbbi beolvasása, akit – állítása szerint – Gáborék rendszeresen hívogatták és fenyegették telefonon.

Gálfi ezeket a beszélgetéseket rögzítette, majd amikor megtette a feljelentést, a rendőrség konkrét bizonyítékot kért – ekkor átadta ezeket a rögzített beszélgetéseket is. Ez három hete történt, azóta nem hívták telefonon. Gálfi szerint valaki jelezhette Gáboréknak, hogy ne fenyegessék telefonon, mert rögzítve vannak a beszélgetések.

Megerősítik a járőrszolgálatot

Végül a meghívottak közül László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője is felszólalt, aki zavaros mondandójával arra próbálta ösztökélni a közösséget, hogy baj esetén álljanak ki egymás mellett, támogassák a közösség tagjait, és bizalommal forduljanak hozzájuk is.

Bár a nyomozás nem tartozik a hatáskörükbe, ígéretet tett a fokozottabb járőri jelenlétre az adott utcában, majd ő is megerősítette, hogy minden sértett tegyen feljelentést, úgy hatékonyabban tud dolgozni a rendőrség is.

Újból a sértettek meséltek eseteikről, bár a beszélgetés egyre inkább kezdett kitérni eredeti medréből, így a feljelentésektől hamar eljutottak a gumilövedékes fegyverekig és az önbíráskodásig.

– Ha kell, akkor veszek egy gumilövedékes fegyvert, s ha a kapumon belül jön, kilövöm a szemét. Ha ez kell, hogy megvédjem magam vagy a családomat, megteszem, s ha ezért lecsuknak, akkor leülöm – hangzottak el az egyre indulatosabb mondatok.

Végül a lincshangulatot a Duna TV élő adásának kivetítése törte meg. A Közbeszéd című műsorban a bethlenfalvi esetről készült riportfilmet mutatták be, majd élőben kapcsolták a székelyudvarhelyi stúdiót, ahol Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő nyilatkozott az ügyben.

A felszólalók között Jakab Attila önkormányzatai képviselő is elmondta, hogy példaértékű a közösség összefogása az ügyben, ugyanakkor hasonlókra lenne szükség az egész városban, mert nem csak a Gábor családdal vannak gondok.

A majdnem két és fél órás fórum végül nyugodt körülmények között ért véget.

Kakasy Botond

A Gábor-família garázdálkodása Székelyudvarhelyen:
2014.10.29. Feltöltötte: Lajos Lajos
/Forrás: http://erdely.ma/ 2014.10.29./*B.K-T.L.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban