Egy mexikói polgármester a rendőrökkel raboltatott el és egy bűnbandával végeztetett ki 43 diákot

Egy mexikói bűnbanda három tagja bevallotta annak a 43 diáknak a brutális meggyilkolását, akiket szeptember 26-a óta eltűntként tartanak nyilván a déli Guerrero szövetségi államban - jelentette be pénteken az ország igazságügy-minisztere.
 
Miután meggyilkolták a diákokat, holttestüket elégették egy szeméttelepen, és az elszenesedett csontokat beledobták egy folyóba.
Jesús Murillo Karam miniszter elmondta, hogy találtak csontváz-maradványokat, de ezek alapján nagyon nehéz lesz azonosítani az áldozatokat. Amíg ez meg nem történik, addig továbbra is eltűntként tartják nyilván a diákokat.
A nyomozás eddigi eredményei szerint a diákokat, akik az Iguala városban lévő Ayotzinapa tanárképző főiskola hallgatói voltak, a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel, akik átadták őket a Guerreros Unidos nevű bűnbanda fegyvereseinek. A bűnözők végeztek közülük 15-tel, majd a szomszédos Cocula város melletti szeméttelepre vitték a holttesteket és a még élő diákokat. Ott megölték az életben maradtakat is, majd minden holttestet ruhástul elégettek, de a nyomok eltüntetése érdekében elégették azon bandatagok ruháit is, akik a holttestekkel érintkezésbe kerültek. A halomba rakott holttestek éjféltől másnap délutánig égtek úgy, hogy közben éghető folyadékokkal és tárgyakkal táplálták a tüzet. Ezután a csontokat beleszórták a San Juan-folyóba.
Ezek előzménye, hogy a főiskola diákjai adományokat gyűjtöttek Igualában, és hatalmukba kerítették a városi tömegközlekedés több autóbuszát. A helyi rendőrök a polgármester utasítására két helyszínen tüzet nyitottak a diákokra, és megöltek közülük hatot. A többi diák folytatta a rendbontást, mire a polgármester őrizetbe vetette és elhurcoltatta őket, mert attól tartott, hogy megzavarják a felesége egyik nyilvános beszédét. A tervek szerint az asszony váltotta volna őt jövőre Iguala élén.
A fiatalok eltűnése heves indulatokat váltott ki Mexikóban, és a kormányzatot, valamint a rendőrséget bíráló, gyakran erőszakba torkolló tüntetéssorozathoz vezetett. Kirobbanása óta az incidens a legnagyobb belpolitikai problémává nőtte ki magát az államfő és a mexikói vezetés számára.
A nyomozás során az ügyben eddig 74 embert vettek őrizetbe, köztük rendőröket, a Guerreros Unidos tagjait, és négy nappal ezelőtt a polgármestert és a feleségét is, akik Mexikóvárosban próbáltak meg elrejtőzni.
Az igazságügy-miniszter pénteki sajtóértekezletén bemutatott több videofelvételt, amelyen a gyanúsítottak vallomást tesznek.
A diákok szülei a sajtóértekezlet után kijelentették, hogy amíg a DNS-vizsgálatok alapján be nem bizonyosodik, hogy valóban gyerekeik maradványait találták meg, addig nem hiszik azt el, mert bizalmatlanok a hatóságokkal szemben.
(MTI)
/Forrás: Kuruc.info 2014.11.08./ *B.K-T.L.

Újabb diáktömegsírokat találtak a mexikói Guerreróban
Négy újabb tömegsírt találtak a mexikói Guerrero államban annak a városnak a közelében, ahol több mint két hete rendőrök diákokat hurcoltak el ismeretlen helyre, és 43-an közülük azóta sem kerültek elő.
Az ország igazságügyi minisztere egy helyi idő szerint még csütörtök este tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy négy újonnan letartóztatott bűnöző vallomása alapján találták meg a sírokat Iguala környékén. Jesús Murillo Karam azt nem tudta megmondani, hogy hány tetem van bennük, mert még folyik a feltárásuk.
Eddig 34 személyt tartóztattak le az ügyben, köztük a helyi rendőrség 26 tagját. A múlt hét végén más tömegsírokban 28 összeégett holttestet találtak, de még ne azonosították őket. Korábban két bűnöző elismerte, hogy 17 diákot meggyilkolt, de a többiekről nem vallott.
A diákok megtámadása és elhurcolása óriási felzúdulást váltott ki Mexikóban, és több helyen tömegtüntetéseket is tartottak az elmúlt napokban.
(MTI)
 
 
/Forrás: Kuruc.info 2014.10.10./*B.K-T.L.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Egy mexikói tanárképző főiskola hallgatói arról híresek, hogy gépjárműveket rabolnak el
Tömegsírt találtak Iguala mellett. Ez az a mexikói város, ahol egy héttel ezelőtt egy erőszakcselekmény-sorozatban eltűnt több tucatnyi diák.
A lőfegyveres erőszakcselekmények többsége a Guerrero állambeli Iguala városban történt, Mexikóvárostól 200 kilométerrel délre. Résztvevőik diákok, rendőrök és fegyveres bűnözők voltak. Egyelőre tisztázatlan, hogy pontosan mi történt, és hogy mi váltotta ki ezeket a cselekményeket. Akkor hat halálos áldozatról és 25 sebesültről tudtak, és 57 diákot eltűntként tartottak nyilván. A héten megkerült 14 diák, akik otthonukban vagy főiskolájuk épületében rejtőzködtek, 43-at azonban továbbra is keresnek.
A diákok az Ayotzinapa tanárképző főiskola hallgatói. Az oktatási intézmény elhíresült arról, hogy diákjai radikális akciókban vesznek részt, és gépjárműveket rabolnak el. A múlt hétvégi erőszakos cselekmények során diákok tüntettek és elraboltak három autóbuszt, majd összecsaptak a rendőrséggel. A halálesetekkel összefüggésben őrizetbe vettek 22 rendőrt, majd vétkes emberölés gyanújával eljárást indítottak ellenük. Az esetek kivizsgálásához és a rend fenntartására Ángel Aguirre, Guerrero kormányzója segítséget kért a szövetségi rendőrségtől, mert - mint állította - "a guerrerói rendőrök többsége tagja a szervezett bűnbandáknak".
A hatóságok egyelőre nem tudták megmondani, hogy a talált tömegsírban hány holttest van, illetve elképzelhető-e, hogy azok az eltűnt diákok holttestei. A tömegsírról egy névtelen telefonáló értesítette a hatóságokat.
(Híradó)
/Forrás: Kuruc.info 2014.10 .05./*B.K-T.L.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban