Andrej Fegyasin: Kijevi gázabszurdum: az árat elfogadják, de fizetni nem fognak...

Vajon, miért nem kell a beharangozott,  olcsóbb(?) norvég gáz Ukrajnának? Mert azt Magyarország, Szlovákia, Szerbia, Bulgária sérelmére és kárára nem csapolhatják meg és minden eurocentet ki kell fizetni a kapott mennyiségért?  Hogy fizet-e majd ezután az orosz gázért Ukrajna, majd meglátjuk... *B.Kiss-Tóth László
 

 
 
Kijevi gázabszurdum: az árat elfogadjuk, de fizetni nem fogunk
Archív fotó. © Fotó: REUTERS/Fabrizio Bensch

Brüsszelben tulajdonképpen eredménytelenül ért véget az ukrajnai gázszállítás problémakörében rendezett háromoldalú tárgyalások soros fordulója. Kijev elfogadja az ezer köbméterenként 385 dolláros gázárat, de fizetni nem hajlandó.

A tárgyalások következő fordulója október 29-én esedékes. Közben az immár egy féléve a gázproblémában közvetítő szerepet vállalt Günther Oettinger uniós energetikai biztos meghatalmazása lejár október 31-én.
Kijev a tárgyalásokon aktív gázzsarolást folytatott. Követelte, hogy bizonyos közvetítő közvetlenül az orosz határon vásárolja meg a földgázt, aztán pedig adja el Ukrajnának, majd szerződésszegéssel vádolta a Gazprom-t, „gázreverzzel” és a tranzit meghiúsításával fenyegetőzött Oroszország makacssága miatt. Moszkva elvileg hajlandó a téli időszakban gázt szállítani amellett, hogy garanciát kap a tartozás részletekben való törlesztésére. Ehhez azonban Kijevnek előlegként a novemberi és decemberi szállításért 1,6 milliárd dollárt kellene befizetnie.
„Azt ígérik, hogy fizetnek, de senki sem hajlandó jogi garanciákat vállalni és megint nem mondják meg, hogy honnan szereznek pénzt erre” – mondta a találkozó után Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter.
Még azt sem lehet tudni pontosan, hogy mennyi földgázra lesz szüksége Ukrajnának az előre való fizetési rendszer keretében az idén november-decemberben. De az a legfontosabb, hogy nem kapunk választ e folyó szállítás kifizetésére vonatkozóan. Ukrajna nem erősítette meg finanszírozási forrásait. Az Európai Bizottság szintén nem erősítette meg a Brüsszel részéről kiutalni kívánt készletek forrásait.
„Bennünket újból arra kívántak kényszeríteni, hogy fizessük meg a Majdant és az egész kijevi kormányzatot” – mondta Alekszej Miller Gazprom-vezető.
Oroszország állásfoglalását még Milánóban megfogalmazta Vlagyimir Putyin elnök. Elmondta, hogy nem fogunk újabb kötelezettségeket vállalni magunkra Ukrajna finanszírozása tekintetében. Azonkívül nem áll napirenden az a kérdés sem, hogy Ukrajna számára a gázt bizonyos európai közvetítő szerezné be Oroszország és Ukrajna határán.
A kijevi hatalom gázillúziói megnyilvánulnak Jurij Prodan energetikai miniszter számos nyilatkozatában. A tárgyalások utána miniszter újságírók előtt kijelentette, hogy az ukrán fél „elfogadja az egyeztetett árat a téli időszakra”, a nyári gázár viszont ennél sokkal olcsóbb lesz. Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter erre kijelentette, hogy Brüsszelben szó sem volt semmiféle nyári árakról, ill. nyári szállításról, mivel ugyanis még nincsenek tisztázva az ukrán tartozással, az előre való fizetéssel és általában a finanszírozási forrásokkal kapcsolatos problémák.
Az EU-ban most már attól tartanak, hogy Kijev korábbi szokásához híven télen egyszerűen lopni fogja az orosz gázt. Ilyesmi már megtörtént 2009 decemberében, amikor a Naftogaz Bulgária, Szlovákia, Magyarország, Szerbia számára szánt földgázt lopta és kis híján megfagyasztotta ezeket az országokat.
/Forrás: http://hungarian.ruvr.ru/2014_10_22/279039938/ /*B.Kiss-Tóth László

Szergej Dúz:

Ukrajna hajlandó uniós pénzzel fizetni az orosz földgázért

Ukrajna hajlandó uniós pénzzel fizetni az orosz földgázért
© Fotó: REUTERS/Francois Lenoir

Oroszország, az Európai Unió és Ukrajna megegyezett az orosz földgáz ukrajnai felhasználóknak való szállítása felújításáról, az uniós országokba irányul gáz tranzitjáról és Kijev gáztartozása részleges törlesztéséről.

Megállapodásra azok után jutottak, hogy Ukrajna és az Európai Unió egyeztette a gázadósság törlesztésének pénzforrásait, Oroszország pedig garanciát kapott arra, hogy Kijev rendelkezik a bejelentett összeggel. A megállapodás szerint Ukrajna több mint négyhavi szünet után újból gázt fog kapni fizetési hátraléka részleges törlesztése ellenében.
Hangsúlyozandó, hogy Ukrajna több mint 5 milliárd USA-dollárral tartozik az orosz földgázért. Kijev azonban nem ismer el 2 milliárdot ebből az összegből. A kérdésben a Stockholmi Döntőbíróság hoz döntést. Ukrajna beleegyezett, hogy néhány napon belül mintegy másfél milliárd dollárt törleszt adóságából. Az év végéig a Gazprom összesen valamivel több mint 3 milliárdot kapna az ukrán Naftogaztól.
Azonban a rizikó fennáll. Míg a hátralék első részének törlesztéséhez nem fér kétség, a második rész törlesztésének időpontjára kiderülhet, hogy az ukrán félnek nincs pénze. Jevgenyij Kozsokin politológus elmondta:
A dokumentum elemzése során figyelembe kell venni, hogy az Európai Bizottság közvetítőként írta azt alá. Azaz csupán Oroszország és Ukrajna vállal kötelezettséget. Ukrajna arra számít, hogy az év végéig két részletben kap pénzt. De kérdéses, hogy Kijev mire fogja felhasználni ezt a pénzt: adóssága törlesztésére vagy pedig valami másra?
Helyzetelemzők véleménye szerint Európa állásfoglalása egyértelmű: nem kíván felelősséget vállalni Oroszország és Ukrajna gázviszonyáért. Az európaiak pláne nem fogadják el Kijev javaslatát, hogy az orosz-ukrán határon vásárolják meg a gázt és aztán adják el azt Ukrajnának. Hiszen enélkül is megkapták azt, amit kívántak – mondja Valerij Vajszberg.
Európa nyugodt lehet. Garanciákat kívánt kapni arra vonatkozóan, hogy az európai gázszállítás zökkenőmenetes lesz. Elvileg Európa elért célját. A Gazprom pénz akart kapni. Célját részben szintén elérte, mert egyeztették a törlesztési ütemtervet. A Gazprom gyakorlatilag garanciát kapott arra, hogy az ukrán gázadósságot törleszteni fogják, 268 dolláros gázárból kiindulva.
Szakértők szerint Oroszország a könnyűnek nem nevezhető tárgyalások során bebizonyította pragmatikus hozzáállását és a külföldi partnerek iránti tiszteletet. Az a probléma, hogy Oroszország némely partnerei korábban nem tartották be ígéreteiket. Moszkva most sem lehet nyugodt megbízhatóságukat illetően.
A szankciók érvényesek voltak. Mondani sem kell, hogy a brüsszeli uniós hatalmi folyosókban mennyire erős az inercia. Csakhogy ezért reális társadalmi-gazdasági veszteséggel kénytelenek fizetni konkrét országok, amelyeket e nélkül is megtépázott a pénzügyi válság.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban