Ötezer kivándorolt romániai nő legaljasabb kizsákmányolása szicíliai ültetvényeken-nappal napszámosok, éjszaka szexrabszolgák, az olasz és a román hatóságok hathatós intézkedés helyett pedig még mindig csak totojáznak.
EU-s képviselőiknek már régen az EU parlamentjében kellett volna kiverniük a 'dilit', hogy az érintett hatóságok haladéktalanul intézkedni legyenek kénytelenek... *B.Kiss-Tóth László 
 
 Az olasz és román hatóságok is foglalkoznak annak a mintegy ötezer romániai nőnek a sorsával, akiket a L'Espresso olasz hetilap cikksorozata szerint nappal napszámosként, éjszaka szexuális rabszolgaként dolgoztatnak Szicíliában.

A római parlament kormánypárti és ellenzéki képviselőnői közös interpellációban sürgették a kizsákmányolt romániai munkásnőkről szóló sajtóhírek kivizsgálását. Az olasz belügyminisztérium, valamint a munkaügyi és az egészségügyi tárca is azonnali intézkedéseket ígért szerdán.

A L'Espresso balközép hetilap még szeptemberben indította el a szicíliai Ragusa környékén a földeken dolgozó romániai vendégmunkásokról írt cikkeit. A beszámolók szerint mintegy ötezer román nő dolgozik a környező birtokokon sorakozó melegházakban. Többségük a romániai Botosani (Botosány) városból és környékéről érkezett Szicíliába egyedül vagy kisgyerekével. A földeken emelt kunyhókba zárva élnek, folyó víz és villany nélkül, munkaadójuk kutyákkal őrizteti őket. „Gazdáik" szállítják őket a munkába és a gyerekeket iskolába.

A nők számos esetben rendszeresen szexuális erőszakot szenvednek el munkaadóik és azok férfirokonai részéről. A férjükkel érkezett román asszonyokat is a helybeli olasz férfiakkal való közösülésre kényszerítik a férjeket megfenyegetve. Az olasz sajtót a szicíliai egyházi személyek, szakszervezetek és nővédelmi egyesületek értesítették az áldatlan állapotokról.

Ragusában mintegy háromezer majdnem kizárólag családi agrárvállalkozás működik. Olaszország egyik leggazdagabb agrárkörzetéről van szó, ahonnan egész évben friss zöldséget-gyümölcsöt szállítanak Olaszország többi részébe és egész Európába. A nyolcvanas évektől a innen nem messzi Afrikából érkeztek a napszámosok, 2007-től fokozatosan a román munkaerő váltotta le őket.

A román „rabszolgák" sorsával a romániai sajtó és politika is foglalkozott.

Ragusa prefektusa a gond megoldására, közös megelőzési stratégia kidolgozására az összes érintett olasz és román felet Szicíliába hívta, s meghívta a szicíliai agrárszektor képviselőit is.

2004-2005-ben hasonló kizsákmányolás áldozataivá váltak a Puglia tartomány paradicsomföldjein dolgozó lengyel napszámosok, az olasz rendőrség szabadította ki őket munkaadóik fogságából. 

(MTI)
/Forrás: http.erdely.ma 2014.10.18./*B.Kiss-Tóth László

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban