Félő, hogy keményen odavágnak a tüntetőknek

Verekedések, összetűzések voltak a választási reformok kiszélesítését követelő tüntetők és ellenzőik között Hongkongban, egy gyújtogatót ártalmatlanítottak - jelentette csütörtökön a helyi online média.
A város forgalmas mongkoki negyedében több ponton is megpróbálták felszámolni az útakadályokat civilek, akik - úgy tudni - a taxisofőrök és diszpécserek szövetségének tagjai voltak. Dulakodás tört ki, amelynek a rendőrök vetettek véget. A legfrissebb adatok szerint nyolc embert őrizetbe vettek, a hatóság közleménye szerint "közös támadás, rendbontás nyilvános helyen, támadó fegyver birtoklása és gyújtogatás" miatt.
A South China Morning Post (SCMP) című lap helyi kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, félő, hogy a vezetőségben - az elmérgesedő helyzetet látva - a hetek óta tartó demonstráció ellen keményebb fellépést sürgetők kerekednek felül. A városi felsőbíróság a napokban két keresetnek is helyt adott, és a szóban forgó közterületek elfoglalásának megszüntetését rendelte el.

A békéltetőnek nevezett keddi tárgyalások a kormányzat és a diákszövetség vezetői között nem hoztak lényegi áttörést, a patthelyzet fennmaradt. A kormányzat hajthatatlannak bizonyult, és megerősítette, kizárólag a választásnak a jelenlegi törvényes kereteken belüli technikai, eljárási kérdéseiben hajlandó egyeztetésekre.

A diákok nem akarnak megelégedni az "egy ember egy szavazat" új lehetőségével 2017-ben, hanem a választhatóság szabadságát is követelik, szemben a törvény által említett 1200 tagú jelölőbizottság közbeiktatásával. A felek egyelőre nem állapodtak meg újabb tárgyalások időpontjáról, és a diákok egyik vezetője azt nyilatkozta, még nem is döntöttek arról, kezdeményezzék-e egyáltalán a folytatást.

Leung Csun-jing, a város első embere több alkalommal is kifejtette, a tüntetések parttalanok, tényleges ellenőrzést senki nem gyakorol felettük, a kaotikus helyzetnek pedig előbb-utóbb véget kell vetni. Mivel a terület elhagyására vonatkozó felszólításoknak a tüntetők nem tesznek eleget, sokan aggódnak amiatt, hogy az utak megtisztítása végül erőszakba torkollik majd - jegyezte meg az SCMP forrása.

Helyszíni jelentések szerint a kormányzati, pénzügyi negyedben továbbra is mintegy száz sátor áll, a város három elfoglalt pontján egyelőre nincs jele annak (az esős éjszaka ellenére), hogy a diákok távozni készülnének

nol.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban