Menekülnek a turisták - Kairóban belelőttek a tömegbe!


Egyre nagyobb számban gyülekeznek külföldi turisták Kairó fő repülőterén, hogy elutazhassanak, miután a több napja tartó tüntetések hevessége nem csökken. Repülőtéri források szerint szombat dél körül mintegy másfél-két ezren próbáltak meg helyet találni bármely távozó járatra előzetes helyfoglalás nélkül, de a helyzetüket nehezíti, hogy több európai és amerikai légitársaság is elkezdte felfüggeszteni vagy törölni kairói járatait, az egyiptomi légitársaság gépei pedig nagyon sokat késnek.

Az EgyptAir a kijárási tilalom miatt pénteken felfüggesztette az éjszakai járatokat. Ez várható szombaton is, ráadásul most már két órával korábban, délután négy órakor kezdődik a kijárási tilalom, és eltart egészen reggel nyolc óráig.

A német Lufthansa mindkét kairói járatát törölte, az Air Berlin egyet, és az amerikai Delta Airlines is közölte, hogy be nem látható ideig nem indít gépet az egyiptomi fővárosba.

Az egyiptomi katonaság tankokkal és páncélozott személyszállító harcjárművekkel lezárta a gízai piramisokhoz vezető utat - jelentették hírügynökségek. Már több ország arra intette állampolgárait, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Egyiptomba, és aki már ott van, az maradjon a szállásán. A Vörös-tengeri üdülőhelyeket kevésbé érinti a belpolitikai feszültség.

Kairóban belelőttek a tömegbe

Az egyiptomi hatóságok belelőttek a tiltakozók tömegébe szombat délután Kairóban, legalább egy embert megölve.

A tüntetések résztvevői figyelmen kívül hagyták a meghosszabbított, elvben már délután 4 órakor kezdődő kijárási tilalmat. Több ezren kísérelték meg lerohanni a belügyminisztérium belvárosban lévő székházát, majd látni lehetett, amint egy élettelen testet visznek magasba emelve a tömeget alkotó emberek. Többen megsebesültek.

Mint az AP hírügynökség jelentette, egyelőre nem lehet tudni, vajon éles lőszerrel, vagy gumibevonatúval lőttek a rohamrendőrök.

Egy szemtanú elbeszélése szerint a hadsereg harckocsizói a levegőbe leadott lövésekkel akadályozták meg, hogy egy kairói külvárosban a tömegből több százan berontsanak egy, a központi bankhoz tartozó épületbe, ahol pénzt nyomtatnak. A behatolni szándékozók végül elmenekültek.

Lemondott az egyiptomi kormány: Ahmed Safík az új miniszterelnök

Az öt napja tartó tüntetések hatására lemondott szombaton az egyiptomi kormány. Ahmed Safík kapott megbízatást, hogy alakítsa meg az új kormányt - jelentette szombaton késő délután az állami televízió. A tiltakozások folytatódtak, mert Hoszni Mubarak elnök nem jelentett be konkrét reformokat, és nem ígérte meg, hogy belátható időn belül maga is távozik a hatalomból. Omar Szulejmán, a hírszerzés főnöke alelnök lett, és ebben a minőségében letette szombaton a hivatali esküt - jelentette a kairói média.

Kapcsolódó cikkek:
* A Muzulmán Testvériség békés hatalomátadásra szólít fel
* Izrael aggódva figyeli az egyiptomi fejleményeket
* El-Baradei: Mubaraknak távoznia kell
* Visszatértek a tüntetők a kairói belvárosba
* Mubarak meneszti a kormányt
* Az egyiptomi professzor, akire a fél világ figyel
* Katonák oszlatták fel a tömeget az egyiptomi televíziónál
* Az egyiptomi elnök korábbi sikereinek háttere

/Forrás:InfoRádió / MTI 2011. január 29./B.K-T.L.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÚJABB KÉPKERETEK A FANTÁZIA VILÁGÁBÓL

Állatbordélyok nyílnak zoofiloknak szerte Németországban